Narsistin uhrin tukeminen parisuhteessa

Konkreettinen tuki

  • Hae apua uhrille sekä itsellesi! Selvitä, mikä tukimuoto sopisi teille parhaiten. Tällaisia ovat esim. kunnan järjestämät sosiaalipalvelut, Narsismin uhrien tuen palvelut, Minulta Sinulle ja muut yksityiset terapiapalvelut. Tärkeää on, että tukipalveluissa oikeasti ymmärretään narsismista ja että apua antavilla henkilöillä on siitä myös omakohtaista kokemusta!  On tärkeää olla uhrin tukena ja auttaa alkuun, kun voimavarat ovat vähissä. On valitettavaa, että narsistin uhrin puoliso usein rajataan pois esim. kaupungin perhepalveluissa, vaikka hän olisikin ollut perheen elämässä mukana jo useita vuosia. Toivottavasti tämäkin käytäntö tulisi muuttumaan esim. lakimuutoksin niin ettei uutta puolisoa pidettäisi vain ulkopuolisena, perheeseen kuulumattomana henkilönä. 
  • Ota selvää asioista. Lue narsismista. Lisää omaa itsetuntemustasi lukemalla, käymällä terapiassa ja keskustelemalla ilmiöstä asiaan perehtyneiden ihmisten kanssa. Näin voit ymmärtää, mistä on kysymys ja pystyt paremmin auttamaan uhria. Jossain vaiheessa voit jopa auttaa häntä pääsemään irti uhrin roolistaan. Vaikka tämä työ on uhrin itsensä tehtävä, auttaa voi aina.
  • Riitatilanteita varten etsikää yhdessä lakimies, joka tunnistaa häiriöisyyden ja jolla on vankka kokemus. Etsintään kannattaa panostaa ja käyttää aikaa. Tätä äärimmäisen tärkeää asiaa ei voi liikaa korostaa! Lakimies ei saa sivuuttaa narsistin uhrin puolison osuutta uhrin asiassa, vaan hänen tulee pystyä kuuntelemaan myös puolison näkökantoja ja ottaa ne huomioon asian eteenpäinviemisessä. Mikäli puolisosi on joutunut henkisesti uuvuttavaan oikeusprosessiin, on tärkeää, että puoliso saa olla mukana alusta loppuun saakka ja häntä myös kuunnellaan.

Henkinen tuki

Uhri epäilee usein, voiko tämä piina olla totta, ja kääntää syyllisyyden itseensä. Tässä hetkessä on erittäin tärkeää, että puoliso kykenee näyttämään rakkaalleen, mitä on normaalius, ja olla tässä järkkymätön.

Mitä on normaalius ja mitä se ei ainakaan ole?

Narsistisessa suhteessa ei ole normaaliutta.

Normaaliuden käsitettä pohtiessa tärkein ja melkeinpä ratkaisevin asia on uhrin kokema alistussuhde.

Onko normaalia pelätä, miellyttää, sopeutua…?

Voiko toisella ihmisellä olla valta suhteessa toiseen ?

Narsistinen ihminen on aina manipulatiivinen suhteessa toisiin ihmisiin, valitettavasti myös omiin lapsiinsa. Jos elät sellaisessa suhteessa pahimmillaan vuosikymmeniä, mikä voi olla lopputulos, normaaliusko ?

Tässä sinä astut kehiin, puoliso, jolla toivottavasti ei ole pahasti narsismin aiheuttamaa vauriota. (Jos on, niin kiiruusti terapiaan!) Sinä ja parhaimillaan ihanat lapsesi tuovat elämäänne sen normaaliuden, mikä siinä hetkessä on mahdollista. Nauru, ilo, rakkaus, kosketus, yhdessäolo… saat olla totta omana itsenäsi ja kokea kaikkien tunteiden kirjon. Jatkuva pelkääminen ei ole normaalia. Narsistin uhrilla on oikeus elää ilman pelkoa niinkuin jokaisella meistä.

Järkkymätön lämmin kallio

Tämä on se vaikein olomuoto puolisolle, samalla ehkäpä tärkein..


Vaatii todella hyvää itsetuntemusta ja syvää luottamusta elämään.


Olla järkkymätön silloin kun omaa sisintäsi testataan ja laitetaan todella lujille.


Uskoa siihen että muutos tapahtuu, vääjäämättä.


”Tähän lämpimään kallioon voit takoa…

Tähän voit purkaa…

Tähän mahtuu…

Minä kestän, olenhan lämmin kallio, nojaa minuun…

Rakkaus tekee sinut jälleen ehjäksi, niinkuin se teki minutkin.

Rakkaus on se kallio..sula laava sen sisällä, joka hehkullaan lämmittää.. jota et pysty vastustamaan vaikka kuinka yrität takoa siitä kilpeä itsellesi..se sulattaa lopulta sinut siihen samaan olomuotoon, lämpimään kallioon..rakkauteen.”


Vähitellen puoliso alkaa tuntemaan tämän kallion lämpimän sylin tarpeellisuuden, johon on hyvä ja turvallista päästä lepäämään aika ajoin. 

Tämä tunne parhaimmillaan antaa puolisolle kokemuksen ja luottamuksen itseensä, että hän uskaltaa lähteä tutkimaan ja käymään matkaa kohti sitä, mikä voi tuntua aluksi pelottavalta.

Se tie on vain lopulta kuljettava..yksin.

Narsistin uhrille se voi merkitä jotain suurta..jonain päivänä hän huomaa, ettei olekaan enää uhri.

Me rakastavat puolisot voimme olla tienviittoja sekä turvasatamia tällä tiellä. Se vaatii jälleen meiltäkin todella paljon itsetuntemusta ja tutkiskelua. Silloin voimme pienin hellin rakkaudellisin töytäisyin tarvittaessa ”ohjailla” tällä joella kulkevaa venettä. Matka kyllä etenee omalla painollaan kunhan se vain alkaa..

Tämä vaatii paljon..se on luopumista, irtipäästämistä, hylätyksi tulemista. Tämä on pelottava, mutta ainoa tie…kohti itseä…kohti rakkautta. Se on enemmänkin tyhjyyttä…vapautta…päästää irti mielen kahleista…ymmärtämistä, että kuulumme osaksi jotain..luontoa, kaikkeutta.

(Kirjoittaja on narsistin uhrin rakastava puoliso ja isä)

Apua parisuhteen ja uusioperheen haasteisiin on saatavilla. Ota yhteyttä jo tänään!

info@minulta-sinulle.fi