Narsistin uhrin puoliso: Tuhon tie

”Miksi minä olen tässä tilanteessa? Tätä minä olen joutunut kysymään itseltäni useasti näinä vuosina. Kahdeksan kovaa vuotta narsistin uhrin puolisona. Tuntuu, että näitä vuosia on hallinut jokin ihmeellinen musta pilvi, joka kontrolloi ja tuomitsee jokaista liikettä.

Voisi kysyä, teenkö tämän tahallani itselleni? Miksi olen tässä? Enkö vain voi lähteä pois? Kuvittelenko kaiken? Olenko itse narsisti, paha, sairas, rakkauteen kykenemätön, kontrolloija, hylätty kiusaaja?

Ehkä kaikkea tuotakin.

Mutten narsisti..”


Meissä kaikissa ihmisissä on tervettä itsekkyyttä- joissakin enemmän ja joissakin vähemmän. Hyvää narsismia ei ole olemassakaan! Hyvää itsetuntemusta kylläkin on.


” Vuoden vanhan lapsen narsismi on tärkeä kehitysvaihe hänen elämässään, mutta aikuisen ihmisen narsismi on aina häiriö.” (Keltikangas- Järvinen: Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot)


Narsismi on sairaus. Se on syvällä oleva rakkaudettomuuden tila, josta on lähes mahdotonta parantua. Siksi narsistin uhrin on vaarallista yrittää ”ymmärtää” narsistia. Narsismia voi ja pitääkin ymmärtää.

  • Narsistia ei ole nähty lapsena
  • Narsistia ei ole rakastettu
  • Narsistia on kohdeltu kaltoin
  • Narsisti on hylätty henkisesti

Minua on..rakastettu.

Edes vähän, se pelasti minut, silloin tällöin sain rakkautta ja hyväksyviä katseita. Niiden vähyys sai aikaan hylätyksi tulemisen tunteen.

Annettiin vähän..sitten taas vietiin pois.


Narsisti on luonut itsensä ympärille paksun kuplan, joka ei enää puhkea. Sinne hän on mennyt piiloon itseään, eikä enää koskaan uskalla kohdata totuutta.


” Se ero on minussa ja narsistissa. Minä kohtaan totuuden!

Siitä on n.15 vuotta, kun katsoin itseäni peilistä..Sieltä näkyi onneton surkimus, joka ei ollut uskaltanut kohdata ongelmiaan. Syvemmällä näkyi pieni poika, jonka näin nyt ensimmäisen kerran.. ..Se sai suojat putoamaan yltäni. Ensi kerran olin jossain asiassa itselleni totuudellinen.

Olin lähellä vajota narsismin syövereihin..pimeyteen..jokin ajoi minut katsomaan siihen syvyyteen..itseeni.

Alkoi opettelu, kuinka olla totta. Nyt on mennyt lähes 10 vuotta kipuillessa narsismin ehdoilla ja matka jatkuu..

Paljon on muuttunut, paljon on vielä edessä. Prosessi ei enää pysähdy. Kuin ehkä vasta hautaan..


Miten tämä liittyy narsistin uhrin puolisona olemiseen? Kaikki liittyy juurikin siihen. Pahan ja hyvän kohtaamiseen itsessä. Narsisti edustaa totaalista pahuutta ja totuus hyvyyttä. Narsisti EI ole totta. Narsisti on äärimmäisen uskottava, koska hän elää ja hengittää pahuutta omassa kuplassaan. Hän hallitsee kaikkia ympärillään olevia. Hän saa vakuutettua ja manipuloitua jokaisen tahon, joka ei tunnista narsismia, varsinkin omat läheisensä sekä viranomaiset.


”Jopa minut..

Kuinka minä pystyn sanomaan näin?

Siihen on yksi ja ainoa syy..ymmärrän narsistia! Kykenin itse tuohon kaikkeen. Olin reunalla..tuhota kaiken, itseni, lapseni, läheiseni.

Kunnes jostain pienestä ahdistuksesta alkoi kasvaa isompi ja se paisui, kunnes puhkesi..minä aloin voimaan pahoin ja se oli pelastukseni..

Aloin tutkia ja lukemaan, törmäsin Hellstenien kirjoihin ja sieltä se pamahti silmilleni..Pum!..Isäni..Jumal-auta! Itkin ja nauroin..isä. Minähän olin ihan samanlainen kuin isäni.

Kuinka voin olla niin typerä, etten ollut nähnyt sitä. Kovuus, surkimus, eronnut, yksinäinen, pelokas, hylätyksi tullut.

Silloin kohtasin itseni, nauroin ja itkin yhtäaikaa..ikinä ei ole ollut sellaista tunnetta aikaisemmin..haluanko jatkaa isäni kaltaisena..en hemmetissä! Haluan omille lapsilleni jotain muuta ja siinä olen onnistunut! Siitä olen aidosti ylpeä..lähes ainoa asia elämässäni. Enkä ole ainut ihminen, joka on tätä työtä tehnyt lapsieni eteen..äitini, lasten äiti, veljeni..ja viime vuodet lasteni äitipuoli, kiitos siitä, Rakas.

Se, että sain katsoa itseäni ulkopuolisen silmin, kohtaamaan totuuden, että olin menossa kovaa vauhtia kohti tuhoa.

Tämä on se tie, minkä joutuu kulkemaan..”


Tätä tietä ei kulje narsisti. Totuuden ja pelon tie. Tämä tie saa vihan, syyllisyyden ja häpeän esiin. Häpeän itseensä. Joka sen tien uskaltaa kulkea, voi kokea jotain suurta, totuuden, sekä aidon vapauden tunteen. Viha, pelko ja syyllisyys ovat hienoja ja tarpeellisia tunteita. Nämä kohdattuaan voi jopa tuntea puhdasta rakkautta, mitä se sitten ikinä onkaan.

Tähän kaikkeen tarvitaan äärimmäisyyteen vietyä tuskaa, hylätyksi tulemista sekä narsismia. Sitten kuitenkin on se kaikkein tärkein. -Rakkaus-!


Kiitos Rakas vaimoni, tämän sivuston luoja ja Minulta Sinulle- yrityksen perustaja.

”Rakkaus ei ole teko tai ajatus, ei sanoja ei edes tunne..se vain on..Rakas..helmi siinä samettipussukassa.. jotain ihmiselle suurempaa, jotain, joka on ollut ennen meitä ja tulee olemaan meidän jälkeen..”


Narsistin uhrin puolisona joutuu katsomaan joka päivä itseään ”peilistä” ja pelkäämään, olenko minä se, joka on narsisti. Niin kauan kunnes narsistin uhri alkaa itse käymään matkaa ja kohtaamaan oman sisäisen lapsensa, jota on kohdellut kaltoin, joka tarvitsee hoivaa ja nähdyksi tulemista. Niin kauan kuin narsistin uhri ei tätä tee, sama pyörä jatkaa pyörimistään.

Mikään ei muutu ja se vie ennen pitkää tuhoon.

Ainut tie selvitä on, että narsistin uhri alkaa tutkia itseään eikä narsistia! Muista: EI narsistia! Narsismia voi tutkia, että alkaa ymmärtämään itseään ja sen, ettei ole narsistin kaltainen vaan uhri.

Totuus ja tutkiminen, kaikki raadollisimmatkin puolet itsestään löytäen on pelottavaa ja erittäin raskasta. Ymmärrettävää on, että narsistin kynsissä jo hengissä selviäminen tekee tiukkaa. Apua ON saatavissa ja sitä pitää uskaltaa hakea! SINÄ OLET KAIKKEIN ARVOKKAIN ITSELLESI. Et voi auttaa ketään ellet pysty itse hengittämään, et edes lapsiasi. Älä kuvittele olevasi kaikkivoipa, silloin toimit kuin narsisti. Totuus löytyy heikkouden kautta, myöntää tarvitsevansa apua. Se on oikeaa vahvuutta ja vie oikeanlaiseen nöyryyteen, elämälle ja itselleen.

Rakkaus on meissä syvällä, matka sinne on pitkä. Se on koko elämän pituinen tie.

Sen tiedän sanoa varmuudella, että se kannattaa. Ja se alkaa varmasti, kun on sen aika. Sinä et voi sitä päättää. Tuska sinussa aloittaa sen. Odota ja kuuntele, pysähdy, voi pahoin, lankea uudelleen ja uudelleen. Silloin alat lähestyä sitä pohjaa josta tulee mennä läpi. Silloin rysähtää ja matka voi alkaa!!

Kaikille meille, jotka olemme narsistin uhrin puolisoita kehoitan myös tutkimaan itseään. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus kohdata toivottomuus, pelot, hylätyksi tulemisen tunne, rakkaudettomuus, ja viha. Sitä tulemme saamaan ja sen ansaitsemme. Ottakaamme se vastaan. Meillä on vapaus valita, jäämmekö vai käännämmekö selän ja yritämme unohtaa. Olemme oikeutettuja lähtemään. Siinä ei ole mitään väärää eikä se ole heikoutta. Narsismi on niin vakava sairaus, että kaikkien vähänkään ”järkevien” pitää juosta ja lujaa, pois, kauas pois! Silloin voi ehkä pelastaa itsensä ja läheisensä tältä vaaralliselta ”tartunta” sairaudelta. Kunnioitan syvästi niitä, jotka tekevät näin!


”Minä jäin..ja kohtasin pelkoni sekä avuttomuuteni..”

”En pysty huutamaan, kun kukaan ei kuule, ei pysty tuntemaan, koska on jäätävän kylmä..”

”Mies, joka ei osaa uida..joten se on äärettömän pelottavaa..”

”..Miksi minulle tapahtuu näin..miksi..”

”Sai aikaan hitaasti heräävän lämmön vienon tunteen, aistimuksen siitä, mitä voisi ehkä olla..mikä teki sen, että toivo jäi henkiin..”

”Minä, joka olen pelastaja..olin hukkua todella syvään mustaan veteen..”

”Niin pienen pieni siemen syvällä sielun perukoilla..vaimeaakin vaimeampi kuiskaus, joka osui jo mustuneeseen hiileen..”

..ja jäin..

”Se pikkupoika joka oli ollut kaikki nämä vuodet piilossa syvällä luolassaan, suurien mustien rautaovien takana..tuli näkyväksi kun nuo ovet kaatuivat lujaa kolisten, silloin kohtasin tuon pienen ihanan rakkaan ja huolehtivan pojan..hänessä oli jotain tuttua..olinhan se minä.

Poika joka oli jäädä ikuisesti piiloon pimeyteen..häpeänsä vangiksi.”

Kiitos Rakas näistä vuosista, vaikeuksista, konflikteista, eroista, kyyneleistä, huudoista, hiljaisuudesta, läheisyydestä, keskusteluista, katseista, pelosta, vihasta, syyllisyydestä, ennenkaikkea..häpeästä.
Minä tarvitsin kaikki nämä..sinut..jotta minusta kasvoi minä.


Rakastit minut ihmiseksi.