Vältä näitä virheitä narsistin kanssa: Top 12

1. Suostun yhteydenpitoon, koska se on lapsen etu.

 Jos pidät kaikki linjat auki (viestit, puhelut, some), on täysin mahdotonta irtautua narsistin naruista. Hän ottaa sinuun yhteyttä kaikilla mahdollisilla tavoilla ja pienimmästäkin syystä. Vaikka kuinka yrität korostaa, että vastaat vain lapsen asioihin koskeviin viesteihin, narsisti ei siitä piittaa. Hän kyllä osaa muotoilla viestit niin, että ne muka liittyvät lapseen jollakin tavalla. Narsistin tyyli viestiä on käsittämätöntä sanahelinää, jonka ainoa tarkoitus on hämmentää uhria sekä pitää hänet tiukasti näpeissä niinkuin hämähäkki pitää saaliinsa verkossa. Älä suostu tähän! 

2. Taistelen narsistin kanssa.

 Hän on alistanut sinua vuosia, joten on luonnollista, että haluat puolustaa itseäsi taistelemalla häntä vastaan. Jos lähdet taistelun tielle, saat taistella lopun ikääsi. Taistelu kuluttaa ja väsyttää henkisesti ja useimmiten siitä kärsit sinä itse ja lapsesi. Toipuaksesi ja pystyäksesi jatkamaan omannäköistä elämääsi on välttämätöntä katkoa kaikki siteet narsistiin ja keskittyä omaan hyvinvointiin. Kun sinä voit hyvin, perheesi voi myös hyvin! Hyvä terapeutti auttaa sinua toipumisen polullasi.

3. Jään asumaan narsistin lähelle, että arki sujuisi helpommin.

Pitkän kokemukseni mukaan narsistin lähellä on aina paha olla. Olen asunut useaan otteeseen fyysisesti narsistin lähellä ja tästä ei ole seurannut mitään hyvää. Kummasti törmäät narsistiin usein ja yllättäen kotisi läheisyydessä. Milloin hän lenkkeilee uimarannalla juuri kun olet lapsesi kanssa uimassa, tulee kaupassa ”sattumalta” vastaan ja tuo vähän väliä lapsesi ”unohtuneita” sukkia, housuja, leluja, treenivälineitä jne. kotiisi. Hän ei piittaa kielloistasi olla tuomatta tavaroita sisälle saakka, vaan astuu kotiisi niinkuin se olisi omansa. Saattaapa hän poiketa lenkkeillessään vessassakin tarpeillaan- miksei hän muka saisi? Muuta kauas narsistista ja tee selväksi, että narsistilla ei ole mitään asiaa kotiisi tai lähistölle. Narsisti on usein kuin täysin rajaton aikuinen lapsi, joten on tärkeää, että sinä pidät tiukasti kiinni omista rajoistasi. Sinun kotisi on sinun ja lapsesi koti, ei narsistin!

4. Kaverin lakimies on kuulemma ihan hyvä.

Heitä on niin monenlaisia. Jos suunnitteletkaan eroavasi narsistista, ensimmäinen ja tärkein asia on pätevän lakimiehen löytäminen. Suurin osa lakimiehistä ei tunnista häiriöistä tai narsismin käsitettä eikä halua lähteä hoitamaan asiaa tästä näkökulmasta. Älä edes harkitse palkkaavasi tällaista asianajajaa vaan jatka etsimistä. Pahimmillaan menetät tuhansia euroja ja lakimiehesi voi saada sinut muuttamaan mielesi aivan päinvastaiseksi kuin alunperin ajattelit. Omassa tapauksessani vasta neljäs asianajaja ymmärsi asiamme ja häntä voin suositella lämpimästi asiakkaillemmekin.

5. Annan narsistin laatia sopimusehdot. 

Jos joudut mihin tahansa neuvottelutilanteeseen, narsisti usein ottaa ohjat käsiin ja pyörittää koko tilanteen edukseen-ilman että huomaat asian ennen kuin olet marssinut neuvotteluhuoneesta ulos. Hän saa puolelleen kaikki viranomaiset liirumlaarumillaan, sekä sinut jos et pidä varaasi. Tämänkin takia hyvä lakimies on kultaakin kalliimpi! Jos mahdollista, ota mukaasi tukihenkilö tai ystävä neuvotteluun mukaan. Hän pystyy näkemään tilanteen puolueettomasti ja takoo sinulle järkeä päähäsi, kun olet suostumassa ihan hulluihin narsistin ehdotuksiin. 

6. Oletan, että sopimusehdot ovat ok, kun ne on laadittu yhteisymmärryksessä narsistin ja viranomaisten kanssa. 

Näin ei monivuotisen kokemukseni mukaan ole. Joka kerta sopimuksissa on ollut puutteita ja suoranaisia virheitä, joista olemme joutuneet vääntämään narsistin kanssa jälkikäteen. On tärkeää, että sopimustekstejä lukee asiantuntija, joka näkee pienimmätkin virheet ja tulkintakysymykset, joihin narsisti voi myöhemmin puuttua ja joista voi muotoutua taas uusi riita.

7. Kirjoitan asiat muistiin huomenna.

Asioiden dokumentointi heti on välttämätöntä. Pidä tarkkaa kirjaa tapahtumista- kirjaa ylös päivämäärät ja kellonajat ja kirjoita tärkeät asiat ja havainnot muistiin heti. Talleta kaikki sähköpostit ja printtaa ja mapita ne aikajärjestyksessä. Tulosta myös kaikki teksti/someviestit ja laita ne aikajärjestykseen. Jos mahdollista, tee tapahtumista itsellesi aikajana. Tarkka dokumentointi helpottaa asioiden läpikäyntiä lakimiehen kanssa esim. huoltajuusoikeudenkäyntiin valmistautuessa. Narsistin väittämät ja jopa perättömät valheet on helpompi kumota, kun asiat on tarkkaan kirjattu. 

8. Lähihuoltajuus on käytännössä vain lapsen osoite. 

Yleisen käsityksen mukaan lähihuoltajuus merkitsee vain lapsen asuinpaikkaa -tämä on kokemuksemme mukaan myös tuomioistuimen kanta.  On valitettavaa, että lähivanhemmuutta ratkaistaessa ei niinkään punnita henkisiä arvoja- kumpi vanhempi pystyy tukemaan lapsen henkistä kasvua ja turvaamaan lapselle turvallisemman kasvuympäristön. Narsistille lähihuoltajuus on lottovoitto- virallinen vahvistus siitä, että hän on parempi vanhempi. Se on hallinnan väline, josta hän ei tule luopumaan, vaikka se olisi lapsen etu. Tulet huomaamaan, että pahimmassa tapauksessa narsistin ollessa lähihuoltajana hän toimii kuin yksinhuoltaja ja päättää kaikista lapseen liittyvistä asioista yksin neuvottelematta etävanhemman kanssa asioista lainkaan. Joten jos sinulla on lapsesi lähihuoltajuus, pidä siitä tiukasti kiinni.

9. Ymmärrän narsistia. 

Koska hänellä on ollut ankara lapsuus ja vaikea äiti/isäsuhde, hän kaipaa sääliä ja ymmärrystä. Näin ajattelemalla hylkäät itsesi ja alistut. Narsisti on kuin aikuinen lapsi, eikä sinulla ei ole mitään velvollisuutta ratkoa hänen ongelmiaan, huolehtia hänen hyvinvoinnistaan tai terapoida häntä.  Keskitä kaikki voimavarasi itseesi ja toipumiseesi ja huolehdi myös siitä, että lapsesi saavat apua, sillä hekin ovat uhreja.

10. Luotan siihen, että narsisti unohtaa ja jättää minut joskus rauhaan. 

Narsistin kanssa jokainen päivä on arvaamaton. Kun narsisti on ottanut sinut kerran hampaisiinsa, hän ei koskaan luovu saaliistaan. Vaikka hän ei olisikaan sinuun enää yhteydessä, hän pitää huolen siitä, että jollain tavalla joudut kärsimään. Hän tekee lakkaamatta myyräntyötä lastesi, ystäviesi tai sukulaistesi kautta. Jos huomaat jonkun läheisistäsi kuuluvan narsistin hoviin, lähde pois. 

Narsistille alistuminen on peloista suurin ja lamauttavin, minkä vuoksi pelon käsittely on äärimmäisen tärkeää hyvän terapeutin avulla. Pelko pureutuu syvälle sisimpääsi ja sen syytä voi olla vaikeaa hahmottaa. Saatat tuntea vain outoa ahdistusta ja syyttää itseäsi tuntemuksestasi ja siitä ettet voi hallita pelkoasi. Tarkkaile pelkoa itsesi ulkopuolelta- mikä sen aiheuttaa ja miltä se tuntuu kehossasi. 

11. Kilpailen narsistin kanssa lasteni suosiosta.

Narsisti ei kykene rakastamaan aidosti tai näyttämään tunteitaan vaan näyttelee niitä. Hänelle on tärkeintä, että hänen hovinsa pysyy hänelle uskollisena. Narsistivanhempi hallitsee ja kontrolloi lapsiaan varmistaakseen heidän uskollisuuttaan. Pelko siitä, että narsisti menettäisi lapsensa ja näin paljastaisi kasvonsa muille on hallitseva tekijä. Varmistaakseen lastensa uskollisuuden ja säilyttääkseen kasvonsa narsisti ostaa lastensa rakkauden leluilla, peleillä, hienoilla matkoilla, merkkivaatteilla, lemmikeillä jne. Olisi houkuttelevaa lähteä tähän kilpajuoksuun mukaan. Valitettavasti tässä kilpajuoksussa ei ole maalia. Lapsesi vaistoaa aidon rakkauden eikä hän sisimmässään kaipaa muuta kuin vanhemman aitoa läsnäoloa, hyväksyntää ja rakkautta. Tavallista olemista, yhteisiä lukuhetkiä ja sitä että vanhempi kuuntelee ja välittää. Tällaiseen aitoon läsnäoloon narsistivanhempi ei kykene. Luota itseesi ja rakkauteesi. Olet hyvä ihminen ja hyvä vanhempi ja rakastat lastasi sellaisena kuin hän on. Anna aikaa lapsellesi ja opetelkaa yhdessä näyttämään kaikkia tunteita. Näin luot turvaa lapsellesi ja luottamus välillänne kasvaa. Se riittää.

12. Luotan myös siihen, että veri on vettä sakeampaa.

Narsisti on alistanut sinua henkisesti ja/tai fyysisesti vuosikausia ja olet kertonut tilanteestasi avoimesti perheellesi ja sukulaisillesi olettaen, että he tukevat sinua vaikeuksissasi, ovathan he sinulle kaikista rakkaimpia. Hyvin pian saatat kuitenkin huomata, että he eivät ymmärrä tilannettasi, vaikka selittäisit sitä uudestaan ja uudestaan. Vaikka käräjäoikeus olisi langettanut narsistille rangaistuksenkin, tämäkään ei riitä vakuuttaamaan narsistin hovia syyttömyydestäsi. Tämä on valitettavaa ja äärimmäisen turhauttavaa, mutta totta hyvin useille narsistin uhreille. Narsisti haistaa aina laumansa uskollisimmat jäsenet ja pitää heistä kynsin hampain kiinni. Eräs keino on viattomaksi naamioitu mielistely- tervehdysten ja onnittelujen lähettely vanhemmillesi, siis narsistin ex-appivanhemmille. Esimerkkitapauksessa narsisti lähetti onnitteluviestin ex-anopilleen huoltajuusoikeudenkäynnin tauolla. Narsisti voi myös pitää häntä hyödyttävät sukulaisuussuhteet yllä sosiaalisen median välityksellä, jossa on helppo julkaista päivityksiä, jotka vahvistavat hänen viattomuuttaan. Näin hän saa sympatiat puolelleen ja lähimpäsi uskomaan, että HÄN olisi varsinainen uhri. Sinussa täytyy olla jotain totaalisen väärää, kun olet hylännyt noin ”upean miehen” ja ”täydellisen isän”.

Jos olet käskenyt narsistia jättämään vanhempasi rauhaan, hän ei epäröi agitoida vaikka omia vanhempiaan apukäsiksi pitämään naruista kiinni. Sairaimmassa tapauksessa hän käskee omat lapsensa kuiskuttelemaan terveisiä sukulaisillesi tietämättäsi ja samaan aikaan mustamaalaa sinua lapsillesi ja vanhemmillesi.

Narsistille ei mikään ole pyhää, ja kovin moni narsistin uhri joutuu selviytymään ilman kaikkein lähimpien- omien vanhempiensa ja sisarustensa tukea. Tällainen tilanne on henkisesti äärimmäisen rankka ja onkin tärkeä pysähtyä ja katsoa ympärilleen, keitä on jäljellä. Toivottavasti sinulla on muutama läheinen ystävä, terapeutti tai muu tukihenkilö, joka ymmärtää ja tukee sinua.  Totuudellisuus, luottamus ja avoimuus lähimpien ihmisten kanssa ovat tärkeässä roolissa omaan selviämiseen. 

13. Lista jatkuu…